četvrtak, 26. prosinca 2013.

Poslovi selidbe

Dragi naši čitatelji... Danas sam dobila informacije koje se tiču posla preko Student servisa od prije nekoliko godina. Naime, javio mi se prijatelj V. B. koji je radio tokom svog studiranja na poslovima selidbe.

Nekoliko studenata prenosi namještaj i prevozi ga kombijem za što su bili plaćeni 25 kn/h što je zapravo odlična satnica za Student servis. Tj., što se takvog rada tiče, ovdje ima svega nekoliko sati posla, što zna i poslodavac koji im je unaprijed sve rekao i usmjerio ih na to kako će sve izgledati, te su dečki na kraju zaradili oko 200 kn (po selidbi). Isplata je bila svaki put obavljena preko SC-računa tijekom dozvoljenog vremena te je njihovo iskustvo bilo vrlo pozitivno. Nisu gubili puno vremena na ovaj posao, a opet, znali su se i dobro nasmijati jer je bilo i puno smješnih situacija tijekom selidbe. :) 

Dakle, dobra satnica, što je i u redu, budući da se ipak radi o fizičkom poslu, zar ne? Samo nekoliko sati posla i malo uloženog truda i fizičke snage. :D Isplativo? Itekako! Što vi mislite o ovakvom radu? Eto, dragi naši studenti (u ovom slučaju samo ili većinom muški) - ako vam ovakav posao još nije pao na pamet, sada znate da i ovako nešto možete imati na umu pri brzoj i lakoj zaradi preko SS-a. Razmislite o tome, a evo i nekih informacija na koje smo naišli od voditelja Student servisa Tomislava Jurkića. (Zagrebački studenti sve manje žele 'pružati usluge građanima')


Pružanje usluge građanima i satnica
Čuvanje djece (25 kn/sat), dostava namirnica iz trgovine, izvođenje pasa u šetnju, kuhanje obroka i napitaka (25 kn), poduka za đake za 2 školska sata (80 kuna), čišćenje i pospremanje stanova, glačanje rublja i sl. (35 kn), istresanje tepiha, žicanje parketa, cijepanje i unošenje drva (50 kn), selidba, prijenos građevinskog materijala, ostali teži fizički poslovi (50 kn).

Studenti ne žele pružati usluge građanima
Od 16 kategorija studentskih poslova koji se nalaze u Cjeniku Studentskog servisa, nalazi se i 'Pružanje usluge građanima' među kojima je njih nekoliko s najvišom satnicom. Međutim, zagrebački studenti takve poslove odrađuju vrlo rijetko.
''Studenti su najmanje zainteresirani za terenske poslove ili call centre, zatim akvizitske prodaje. Za pružanje usluga građanima odlučuju se vrlo rijetko, gdje iz godine u godinu bilježimo sve manje zaposlenih studenata, rekao nam je voditelj Servisa.'' (Zagrebački studenti sve manje žele 'pružati usluge građanima') Zato umjesto studentskih ugovora, mnogo studenata radi 'na crno'. Imate li vi iskustva u pogledu ovakvih poslova i kakva su ona?

P.S sretan Božić svima! Uživajte u ovim blagdanima, neka vam budu što sretniji, ispunjeniji i ljepši. :)

ponedjeljak, 23. prosinca 2013.

Naša facebook stranica

Pridružite nam se i na našoj facebook stranici Studenti uz rad gdje također možete vidjeti i komentirati, te sudjelovati u raznim poslovnim iskustvima mladih studenata. :)


Studentice Filozofskog fakulteta u svom omiljenom kafiću pod pauzom između predavanja. 

nedjelja, 22. prosinca 2013.

Honorarni poslovi preko Student servisa

…Za početak, bok svima! :) 
Dora i ja (Kristina) odlučile smo otvoriti blog na kojem ćemo se baviti studentima koji uz redoviti studij rade honorarne poslove preko Student servisa, te se nadamo da ćemo vam dati jedan drugačiji i zanimljiviji pristup ovoj naizgled jednostavnoj temi. 

Kako znate, mnogi studenti i rade i studiraju, kao i mi, te se susrećemo s raznim dobrim i lošim stvarima o kojima bi mogli progovoriti na ovom blogu. Najviše nas zanima zašto studenti rade, zašto se odlučuju uz redovite i zahtjevne obveze na fakultetu ujedno i na neki zahtjevni posao? Kako usklađuju obveze, koji se poslovi najviše traže, koji se najbolje, a koji najlošije plaćaju? Rade li 'u struci' posao sukladan njihovom studiju, ili rade neke druge poslove koji nemaju poveznicu s njihovom budućom karijerom? Kako to da na tržištu rada, uz više od 350,000 nezaposlenih uvijek ima poslova za studente preko Student servisa? Sve su to pitanja na koja ćemo pokušati naći odgovore slušajući različite studentske priče. 

Predstavit ćemo probleme studenata na njihovim razno-raznim poslovima, njihova iskustva, razloge, mogućnosti, snalaženja i slično. Kritički ćemo se osvrnuti na uvjete rada preko Student servisa. Također ćemo čuti savjete koje studenti jedni drugima daju kako bi se što bolje zaposliti i našli što bolji posao. U svakom od pojedinačnih postova predstavit ćemo različite priče, različite radnike i slično…